FAQs
Често задавани въпроси за FURISTO

За каква възраст е подходящо кухнята?

Ако детето е захранено с всички храни, то вече може да се храни на кухня. Индивидуалното развитие на детето, предпочитанията и личните разбирания на родителите са това, което определя от каква възраст и на каква детска кухня да се храни. Това, на което акцентираме ние е богатото разнообразие на менютата, което е ключово за здравето и развитието на децата. 
 При ЗеЛено храната може да бъде пасирана и да се поръчва без млечни и глутен, ето защо е подходяща и за деца от 8 месечна възраст, които още не се справят с дъвченето или не са захранени с млечни/глутен.

FURISTO, VEGGIE и BEZZ са храни за напълно захранени деца, поради което са подходящи от 10-месечна възраст. Ние самите често ядем някои от тях за обяд в офиса.


Консистенцията на храната като големина на парчетата е почти еднаква при двете кухни. Не приготвяме кашести, блудкави храни, в които детето не може да види какво яде. Напротив! Зеленчуците са на кубчета, но по- малки от храна за големи хора. Месцето също. Много от ястията на Фуристо и ЗеЛено са подходящи за деца, които се хранят по метода ЗВБ (Захранване Водено от Бебето). Ето защо, много от ястията са подходящи за хващане с малки ръчички.


За да сме сигурни в безопастността и хранителните качества на храната тя се охлажда шоково веднага след приготвяне, пътува до вас в термо контейнери и се съхранява в хладилник до времето за хапване.

Ястията на Зелео могат да бъдат пасирани, но десертите (следобедните закуски) остават цели. Те често са печива и няма как да се пасират. На Фуристо ястията не се пасират.

Храната се доставя между 8.00 и 12.00 часа, от понеделник до петък.

За удобство в петък можем да доставим двойно меню, което е различно и при желание да използвате в събота.

Все още не предлагаме неделно меню.

Предлагаме седмични и месечни абонаменто. При поръчка на месечен абонамент спестявате 10% от цената на храната. 

Не може. Предлагаме само тристепенно меню

Сироп от фурми, сироп от агаве, оризов сироп, кленов сироп.

Извън София може да поръчате всички менюта с изключение на ZELENO FURISTO. Запитванията  за това меню, включващо изцяло био съставки и пасищно месо, за момента са прекалено малко, за да успяваме да поддържаме тези скъпи суровини в наличност извън София. Но вярваме и заедно работим по въпроса това скоро да се промени!

Менюто е подходящо за деца с нетолерантности към лактоза и глутен. Не е подходящо за деца със силно изразени алергии. В такива случаи, първо се консултирайте с педиатър, за да обсъдите и направите подходяща диета/схема на хранене. Повече информация за деца с леки нетолерантности и новите тенденции за въвеждане, може да прочетете статията на детския хранителен консултант Маги Пашова.

Млечните продукти се заместват предимно с овесено мляко без глутен, кокосово или оризово мляко. Количеството протеин се компенсира с повече варива и месни продукти.

Опаковките, в които пристига храната са различни. ЗеЛено използва изцяло биоразградими опаковки, поставени в хартиен плик. В останалите Фуристо използваме рециклирана пластмаса, без BPA, като храната се поставя изцяло охладена, за да няма вредното съприкосновение с пластмасата, което се случва, когато си вземете храна или кафе за вкъщи в горещо състояние, в хартиена опаковка. Дори те имат пластмасово покритие, което предпазва от протичане. Кутийките на Фуристо се поставят в картонена поставка за удобно носене, които са за многократна употреба и може да ни връщате - така заедно с вас ги рециклираме. И във Фуристо, и в ЗеЛено се стремим да спомагаме опазването на природата.

Можете да заявите вашите менюта на място в пункта, в който искате да ги получавате, а любезните хора там ще ни предадат вашата поръчка. Заплащането и получаването на храната, ще се случва на място там. Единствените поръчки за пункт през нашия сайт се правят за веригите магазини Балео Био и CBA.